آخـر مواضيع الملتقى

دعــــــاء

العودة  

منتدى الهيئة السعودية للتخصصات الصحية كل ما يخص استفسارات الطلاب والموظفين بخصوص التصنيف وغيره ..

رسبت ب اختباري =( فني غسيل كلى

منتدى الهيئة السعودية للتخصصات الصحية
موضوع مغلق
  #1  
قديم 08-11-2012, 10:01 PM
صحي جديد
 





ام علوش will become famous soon enough


السلام عليكم ورحمة الله ..



زي ماتشوفوا ب العنوان رسبت ب اختبار برومترك لتخصص فني غسيل كلى
وجد خايفه من المره الثانيه .. لازم اجيب 45 % عشان اعدي ..~





** فـ ياليت لو احد عنده نماذج للاختبار يطرحها هنا واكون له من الشاكرين رسبت اختباري غسيل smai.gif لاني بحثت وما حصلت


** لو فرضاً ( وفال الله ولا فالي ) رسبت المره الثاينه ايش يكون مصيري رسبت اختباري غسيل frown.gif ؟؟




دعواتكم
شارك
مشاركة في فيسبوك مشاركة في تويترمشاركة في قوقل بلص


من مواضيعي : ام علوش
  رقم المشاركة : [ 2 ]
قديم 08-11-2012, 11:09 PM
مشرفة سابقة
 

Moon M will become famous soon enough
افتراضي رد: رسبت ب اختباري =( فني غسيل كلى

محتوى الاختبار






وهذي المراجع اللي بتجي منها الاسئله
الله يوفقك وتنجحي قريب

وفعلا النت مافيه اسئله لاختباركم.. الله يعينك ركزي ع المراجع اللي ذاكرينها اكثر شي وبالتوفيق
من مواضيع : Moon M
Moon M غير متواجد حالياً  
  رقم المشاركة : [ 4 ]
قديم 08-11-2012, 11:59 PM
مشرفة سابقة
 

Moon M will become famous soon enough
افتراضي رد: رسبت ب اختباري =( فني غسيل كلى

وهذي بعض الاسئله مو الهيئة بس ممكن تفيدك انشالله والإجابات موجودة,,
1. Peritoneal dialysis (PD) differs fromhemodialysis in which of the following ways? غسيلالكلى البريتوني (PD) يختلف عن غسيل الكلى في أيمن الطرق التالية؟
a. أ. PD requires both vascular access andabdominal access.PD يتطلب الوصول الى الاوعية الدموية والوصول فيالبطن.
b. ب. PD cannot be done at home. لايمكن PD القيام به في المنزل.
c. ج. PD access is by an intra-abdominalcatheter.PD الوصول إليها عن طريق قسطرةداخل البطن.
d. د. Sterile dialysate is not required forPD. ليس مطلوبا ديالة المعقمة لPD.
2. 2. The main differencebetween an arteriovenous shunt (AVS) and an arteriovenous fistula (AVF) is an: والفرق الرئيسي بين تحويلة شريانية (AVS) وناسور شرياني وريدي(الجبهة الشعبية الافريكانية) هي:
a. أ. AVS is entirely within the arm.AVS تماما داخل الذراع.
b. ب. AVF is entirely within the arm.الجبهة الشعبية الافريكانية تماما داخل الذراع.
c. ج. AVF is more likely to become clotted orinfected. الجبهة الشعبية الافريكانية من المرجح أن تصبحمتخدر أو المصابة.
d. د. AVF requires an external tube.الجبهة الشعبية الافريكانية يتطلب وجود أنبوب خارجي.
3. 3. Which of the followingdialyzers is used currently? أي من dialyzers التالية يستخدم حاليا؟
a. أ. KiilKiil
b. ب. Flat plate شقة لوحة
c. ج. Coil ملف
d. د. Hollow tube أجوف أنبوب
4. 4. Which of the followingkidney structures connects with and delivers urine directly to the ureter? التي من الهياكل الكلى التالية يربط مع البول، ويسلم مباشرة إلىالحالب؟
a. أ. Pelvis حوض
b. ب. Calyx كأس
c. ج. Glomerulus الكبيبة
d. د. Cortex قشرة
5. 5. The glomerularfiltration rate is an important index of renal function and in the normal adultis approximately: معدل الترشيح الكبيبي هومؤشر مهم من وظيفة الكلى والكبار عادي تقريبا:
a. أ. 50mL/min/1.73 m2. 50 mL/min/1.73 M2.
b. ب. 75mL/min/1.73 m2. 75 mL/min/1.73 M2.
c. ج. 125mL/min/1.73 m2. 125 mL/min/1.73 M2.
d. د. 200mL/min/1.73 m2. 200 mL/min/1.73 M2.

CCHT Answers and Explanations CCHT إجابات وتفسيرات
1. 1. C: Hemodialysis requiresvascular access since the blood flows out of the patient, through the dialysismachine's semipermeable membrane, and then back into the patient. C: الغسيل الكلوي ويتطلب الوصول الى الاوعية الدمويةمنذ يتدفق الدم من المريض، من خلال غشاء نصف نافذ لجهاز غسل الكلى، ثم مرة أخرىإلى المريض. The membrane keeps certain waste products or excess water from returningto the patient, while electrolytes and blood cells are returned.الغشاء تبقي منتجات النفايات معينة أو الماء الزائد من العودة إلى المريض، في حينعاد بالكهرباء وخلايا الدم. Peritoneal dialysis is performed with anintra-abdominal catheter without blood ever leaving the body.يتم إجراء الغسيل البريتوني مع القسطرة داخل البطن من دون ترك أي وقت مضى الدم فيالجسم. Vascular access is not required. ولا يشترط الوصول الىالاوعية الدموية. The blood vessels of the abdominal cavity act as a filter similar to thesemipermeable membrane used in hemodialysis. والأوعية الدموية في تجويفالبطن كما فعل مماثل مرشح لغشاء نصف نافذ المستخدمة في غسيل الكلى. Peritoneal dialysismay be performed at home with a cycler machine to exchange fresh steriledialysate, often overnight 7 days a week. ويمكن إجراء الغسيلالبريتوني في المنزل مع جهاز cycler لتبادل ديالة معقم طازج،بين عشية وضحاها في كثير من الأحيان 7 أيام في الأسبوع. Manual exchange ofdialysate may also be done. ويمكن أيضا تبادل اليدوي لديالةينبغي القيام به.
2. 2. B: Since hemodialysismust be carried out repetitively, usually three times a week for 4 hours,repeated vascular access is required. (ب): منذ يجب أن يتم تصفية الدم خارج متكررة، وعادة ثلاث مرات في الاسبوعلمدة 4 ساعات، مطلوب الوصول الى الاوعية الدموية المتكررة. Arterial blood is sentto the dialyzer and returned to the patient by an arm vein.يتم إرسال الدم الشرياني إلى مديال، وعاد إلى المريض عن طريق الوريد ذراع. Arteriovenous shuntsconnect the artery and vein by an external tube, which has a connecting port sothat blood may be sent to the dialysis machine from the artery and returned tothe vein. مجزئات ربط الشرايين والأوردة والشرايين والأوردةعن طريق أنبوب خارجي، التي لديها منفذ توصيل بحيث يمكن أن ترسل الدم الى آلة غسيلالكلى من الشريان، وعاد إلى الوريد. These shunts are subject to infectionand clotting so that surgically implanted arteriovenous fistulas weredeveloped, which connect artery and vein entirely within the arm.هذه مجزئات عرضة للعدوى وتخثر الدم بحيث وضعت نواسير شريانية وجراحيا، والذي ربطالشريان والوريد بالكامل داخل الذراع. These are still standard for mostdialysis patients. هذه لا تزال قياسي بالنسبةلمعظم مرضى الغسيل الكلوي.
3. 3. D: Dialysis machineshave evolved since their initial frequent use in the 1960s. D: آلات غسيل الكلى وتطورت منذ استخدامها المتكررالأولي في 1960s. The initial type, theso-called Kiil, consisted of 70 lb flat plates covered by sheets of cellophane. وتألفتلنوع الأولية، وKiil مايسمى، من لوحات رطل 70 شقة التي تغطيها ورقة من السيلوفان. They required cleaningand storage after each use, and membranes had to be replaced.يتعين عليهم تنظيف وتخزين بعد كل استخدام، والأغشية كان لا بد من استبدالها. The coil dialyzer wassupported by a mesh screen coiled around a central core. وقد دعمت مديال لفائف منقبل شبكة ملفوف شاشة حول نواة مركزية. It required complete sterilization witha large amount of blood in a canister that was bathed in the dialysate.مطلوب منها التعقيم الكامل مع كمية كبيرة من الدم في علبة الذي حمم في ديالة. The Gambro flat platedialyzer used a new membrane type named cuprophane. استخدام لوحة مسطحة Gambro مديال نوع جديد يسمى غشاء cuprophane. These early machineswere replaced by the so-called hollow fiber dialyzer, which is the type in usetoday. تم استبدال هذه الآلات في وقت مبكر من قبلمديال يسمى الألياف المجوفة، والذي هو نوع المستخدمة اليوم. In this model, theblood flows through tiny hollow tubes (fibers) while the dialysate flows aroundthe outside of these fibers. في هذا النموذج، ويتدفقالدم من خلال أنابيب صغيرة مجوفة (ألياف) في الوقت الذي يتدفق ديالة حول الجزءالخارجي من هذه الألياف. Biocompatible membranes, sophisticated alarms, andautomatic functions characterize the modern dialyzer. الأغشية حيويا، وأجهزةالإنذار المتطورة، والوظائف التلقائية تميز مديال الحديثة.
4. 4. A: The kidney is afist-sized bilateral organ with a tough outer capsule. ج: إن الكلية هي جهاز بحجم قبضة اليد الثنائية مع كبسولة الخارجي صعبة. The most externalportion of the organ is called the cortex. ويسمى الجزء الخارجي منمعظم الجهاز القشرة. The renal medulla or interior portion of the kidneycontains sections called pyramids with points referred to as papillae.النخاع كلوي أو جزء الداخلي من الكلى يحتوي على مقاطع ودعا الأهرامات مع نقاط يشارإلى الحليمات. Each papilla delivers urine into a receptacle-like calyx, which thentransmits urine into the renal pelvis. كل الحليمة يسلم البول فيالكأس وعاء يشبه، الذي ينقل البول ثم إلى الحوض الكلوي. The pelvis connects tothe ureter and delivers urine for excretion. الحوض يصل إلى الحالب ويسلمالبول لإفراز. The functional unit of the kidney is the nephron, present in the cortexand extending into the medulla. وحدة وظيفية في الكلى هونفرون، موجودة في قشرة وتمتد إلى النخاع. The nephron is composed of a glomerulus,a tangled bunch of capillaries, which produces the glomerular filtrate, and arenal tubule, which acts on the filtrate to reabsorb water and exchangeelectrolytes. يتكون نفرون من الكبيبة، مجموعة متشابكة منالشعيرات الدموية، التي تنتج الترشيح الكبيبي، والنبيبات الكلوية، والذي يعمل علىالترشيح لإعادة استيعاب المياه والصرف بالكهرباء. Blood is conducted tothe glomerulus via an afferent arteriole and is filtered by the glomerularcapillaries, which retain blood cells and large molecules, such as proteins.ويجري الدم في الكبيبة عبر شرين وارد ويتم تصفية من قبل الشعيرات الدموية الكبيبي،التي تحتفظ خلايا الدم والجزيئات الكبيرة، مثل البروتينات. The blood is thenreturned by way of an efferent arteriole. ومن ثم عاد الدم من طريقشرين صادر.
5. 5. C: The normal adult hasa glomerular filtration rate (GFR) of about 125 mL/min, although there is somevariability due to age and ***. C: الكبار العادي لديه معدل الترشيح الكبيبي (GFR) من حوالي 125 مل / دقيقة،على الرغم من أن هناك بعض التقلبات بسبب العمر وال***. Clinically, this valueis often expressed as GFR/m2 body surface area. سريريا، غالبا ما يتمالتعبير عن هذه القيمة كما GFR/m2 هيئة المساحة السطحية. It is usually measuredby the so-called creatinine clearance in which blood and urine creatinineconcentrations and the urine volume are measured, and the GFR calculated.وعادة ما تقاس من قبل تصفية الكرياتينين ما يسمى التي يتم فيها قياس تركيزاتالكرياتينين في الدم والبول وحجم البول، وحسبت GFR. Little creatinine isreabsorbed by the renal tubules, thus making it a valuable standard forestimating glomerular function. يتم استيعابها الكرياتينينالقليل من الأنابيب الكلوية، مما يجعل من معيار لتقدير قيمة وظيفة الكبيبي. In end stage renaldisease, the GFR is often below 15 mL/min/1.73 m2, and dialysis is required. في نهاية مرحلة المرض الكلوي، وغالبا ما يكون أقل من GFR M2 mL/min/1.73 15، ومطلوب لغسيل الكلى. Many drugs areexcreted by the kidneys, and dosage adjustments based on GFR are oftennecessary. تفرز العديد من الأدوية عنطريق الكلى، والتعديلات جرعة على أساس GFR وغالباما تكون ضرورية.


Educate Yourself With This Dialysis Quiz- 20 Questions

If you are a kidney kid or a parent or caregiver of one, youprobably are aware of the importance of educatingyourself about kidney disease and what you and your renal healthcare team can do to keepyou as healthy as possible and improve your quality of life.You can begin by knowing the answers to the following 20 multiple choicequestions. (Answers at the bottom.)

1. You have two kidneys, one on each side of your abdomen. What is the second kidneyfor?
a. To signal your first kidney to rid your body of excessfluid and wastes.
b. Essentially, it is a "spare tire."
c. So your body can produce more erythropoietin (EPO).
d. So you can still function if one of your kidneys is lost in a kickboxing match.

2. What dodialysis treatments do to help you stay healthy?
a. Dialysis treatmentsperform the work of your failed kidneys to rid your body of excessfluids and wasteproducts.
b. They give you time to catch up on your play station games.
c. More time to do your homework.
d. An opportunity to meet new friends.

3. Why do you need dialysis treatments to remove excess fluidfrom your body?
a. So you won't bloat up like a balloon.
b. So it won't feel like you are constantly swimming in the ocean.
c. It is important for maintaining your correct dry weight between treatments.
d. A way for Mom to keep you from drinking too many Cokes.

4. Why should you limit your intake of sodium and salt?
a. If I don't, I will not want to get up in the morning.
b. Horses may follow me around all day if I don't.
c. If I don't, I will drink more fluid instead of less.
d. The insideof my mouth may feel like a salt mine.

5. What is EPO?
a. A natural hormone produced by the kidneys to help manufacture red bloodcells.
b. A breakfast cereal.
c. The tentof a wandering Tibetan monk.
d. An Episcopalian church service.

6. What do experts agree is the best vascular access for hemodialysis treatments?
a. Catheter.
b. Fistula (a surgically connected vein and artery allowing access to yourbloodstream).
c. An entrance to a cave.
d. Graft.

7. What are the three general treatments for kidney failure?
a. Hemodiafiltration, colonoscopy, and a brain scan.
b. Reverse osmosis, a blood test, and straight A's in school
c. Less stress in your life, attending the Renal Support Network's Renal TeenProm every year, and taking your phosphate binders.
d. Hemodialysis,peritonealdialysis, or a kidney transplant.

8. What is a nephrologist?
a. An astronaut.
b. A kidney doctor.
c. A transplant surgeon.
d. Your Aunt Susan's hair stylist.

9. Who should be the main decision-maker on your renal healthcare team?
a. Your nephrologist.
b. Your nurse.
c. Your renal dietitian.
d. You.

10. What are the two leading causes of kidney failure?
a. Diabetesand high blood pressure.
b. Kidney stones and a kick in the abdomen by your uncle'shorse.
c. Lupusand polycystic kidney disease.
d. Measlesand chicken pox.

11. If you are on a renal diet, you most need to limit your intake of whatthree things?
a. Apples, oranges, grapes.
b. Carrot cake, ice cream, Coke.
c. Sodium, phosphorus, potassium.
d. Seafood, surf-and-turf Red Lobster entrees, macaroni and cheese.

12. How manydialysis treatments can you miss and still maintain optimal quality of life?
a. 10.
b. 20.
c. 30.
d. None.

13. According to the experts, what is the optimal dialysis prescription(Kt/V)?
a. 2.8.
b. 3.6.
c. 1.3.
d. 20.9.

14. What do the letters URR stand for?
a. Urgent radiation reserves.
b. Urea reduction ratio.
c. Universal rural route.
d. U R rad.

15. If you are on continuous ambulatory peritoneal dialysis (CAPD)at home, how many exchanges will you need to perform each day?
a. None.
b. 3-4.
c. 9-10.
d. I don't know.

16. If you are on home nocturnal hemodialysis, how many treatments for how long eachtreatment will you need per week?
a. One for 12 hours.
b. 5-7 for 8-12 hours.
c. Three for four hours.
d. Seven for seven hours.

17. What do most long-term dialysis patients want most?
a. A visit from Aunt Hermione.
b. A triple-tiered Black Forest Chocolate Cake.
c. A three-inch thick Omaha steak with mushroom sauce.
d. A new kidney.

18. Where do kidneys used for transplants come from?
a. Indiaand Pakistan
b. E-bay.
c. Your doctor's refrigerator.
d. Human cadavers and living or living related donors.

19. How long will you need to take an immuosuppressive medication once you havehad a successful kidney transplant?
a. Three months.
b. 10 days.
c. The restof your life or the life of your kidney.
d. Until your doctor says it's time to quit.

20. What is the best thing about your becoming a Kidney Kid?
a. It provides an opportunity for you to miss school.
b. It qualifies you to attend the Renal Teen Prom every year.
c. It helps you take control of your own life, learn all you can aboutkidney disease, become a renal healthcare professional if you choose, make new friends, and supportother kidsand adults with kidney disease.
d. What best thing?


Answers:
1. b
2. a
3. c
4. c
5. a
6. b
7. d
8. b
9. d
10. a
11. c
12. d
13. c
14. b
15. b
16. b
17. d
18. d
19. c
20. C



Certified Dialysis Nurse(CDN) Practice Questions

1. Some conditions that contribute to thedevelopment of CKD may include the following disease processes. Which of thefollowing is least likely to be a direct cause of CKD?

a. Chronic obstructive pulmonary disease (COPD)

b. Diabetes mellitus (type 1 and 2)

c. Systemic lupus

d. Hypertension

2. One of the negatives associated withperitoneal dialysis includes protein malnutrition. What are the causes ofprotein malnutrition?

a. Loss of amino acids and protein in the dialysate

b. Decreased appetite due to glucose load from dialysate

c. Lack of protein intake due to high-carbohydrate diet

d. a and b

3. Most aluminum is protein bound so the kidneysmay not be able to filter it out of the blood. It is then stored in varioustissues in the body, including the brain and bone. What are the symptoms ofaluminum toxicity?

a. Nausea, vomiting, diarrhea, fever, chills, upper respiratory tractinfection, elevated white blood count, headache

b. Behavioral changes, memory loss, slurred speech, lack of energy,loss of appetite bone disease, dementia, anemia, constipation

c. Joint pain and redness, gangrene of fingers and toes, back pain,fractures, itching

d. Nausea, vomiting, poor appetite, metallic taste, fetid breath, GIbleeding, diarrhea, functional constipation

4. Many factors affect the successful removal oftoxins during dialysis. Which of the following is correct?

a. Lower temperature of dialysate = higher amount of solutes removed

b. Slower flow of dialysate = greater removal of solutes

c. Lower molecular weight of solutes = more solutes removed

d. Greater blood flow rate = lesser removal of solutes

5. Which of the following best definesconcentration gradient?

a. The difference in hydrostatic pressure between the blood and thedialysate solution

b. The movement of solute particles from the side of higherconcentration to the side of lower concentration through the dialysis membrane

c. The rate of movement through a membrane

d. The concentration of a certain type of particle is higher on oneside of a membrane than on the other side

Certified Dialysis Nurse(CDN) Answer Key

1. Answer: A

Although many elderly patients may also sufferfrom chronic obstructive pulmonary disease it is not considered a direct causeof CKD. Diabetes mellitus (both type 1 and type 2), systemic lupus, andhypertension are all diseases that contribute to the development of CKD.

2. Answer: D

Some of the negatives associated with peritonealdialysis (PD) include protein malnutrition and inadequate dialysis. The proteinmalnutrition results from the loss of amino acids and protein in the dialysate.The appetite is decreased because of the glucose load absorbed from thedialysis. This frequently results in hypertriglyceridemia, which causes weightgain from the caloric increase (not from a high-carbohydrate diet).

3. Answer: B

Since aluminum is usually stored in the brain orthe bones, behavioral changes, memory loss, slurred speech, lack of energy,dementia, and bone disease are symptoms of aluminum toxicity. Anemia,constipation, and loss of appetite are also related to an excessive amount ofaluminum in the body. Nausea, vomiting, diarrhea, fever, chills, upperrespiratory tract infection, elevated WBC, and headache could be symptoms ofinfluenza or multiple other infectious processes. Joint pain and redness,gangrene, back pain, fractures, and itching are classic symptoms ofosteodystrophy. Nausea, vomiting, metallic taste, fetid breath, GI bleeding,diarrhea, and functional constipation are the GI effects of uremia.

4. Answer: C

The lower the molecular weight of the solutes,the greater the amount of solutes that will be removed. The higher thetemperature, the greater the amount of solutes removed, the faster the flowrate of the dialysate, the greater the removal of solutes, and the faster theblood flow, the greater the amount of solutes removed.

5. Answer: D

Concentration gradient is the term used when theconcentration of a certain particle is higher on one side of a membrane than onthe other side. Transmembrane pressure (TMP) refers to the difference inhydrostatic pressure between the blood and the dialysate solution. Diffusive,or conductive transport, refers to the movement of solute particles from theside of higher concentration to the side of lower concentration through thedialysismembrane. Mass transfer rate, or solute flux, refers to the rate of movementthrough a membrane.





من مواضيع : Moon M
Moon M غير متواجد حالياً  
موضوع مغلق

مواقع النشر (المفضلة)

الكلمات الدليلية (Tags)
اختباري, رسبت, غسيل, فني, كلي


مواضيع مشابهه ننصح بقراتها
الموضوع كاتب الموضوع المنتدى مشاركات آخر مشاركة
المشمولين بالأمر الملكي ....التربية تصدرقرار بتعيين ( 140 ) مواطن ومواطنه على وظائف ف كلي وله ملتقى الوظائف 2 08-26-2012 05:34 AM
تعيين ( 140 ) مواطن ومواطنه KHALED991 ملتقى المواضيع العامة 2 03-05-2012 10:18 PM
المشمولين بالأمر الملكي ....التربية تصدرقرار بتعيين ( 140 ) مواطن ومواطنه على وظائف ف --حسن الحسني-- ملتقى المواضيع العامة 1 03-05-2012 09:57 PM
ترقيات المراتب من (6) الـــــــــى (10)لـــ1432ـــام وسام المحبه ملتقى شؤون الموظفين 122 12-07-2011 10:19 AM

أدوات الموضوع إبحث في الموضوع
إبحث في الموضوع:

البحث المتقدم
انواع عرض الموضوع

ضوابط المشاركة
لا تستطيع إضافة مواضيع جديدة
لا تستطيع الرد على المواضيع
لا تستطيع إرفاق ملفات
لا تستطيع تعديل مشاركاتك

كود [IMG]متاحة
كود HTML معطلة
Pingbacks are متاحة



الساعة الآن 01:13 AM

ضع بريدك هنا لتصلك اخر المواضيع

ملاحظة مهمه :ستصل الى بريدك رسالة تفعيل بعد كتابة احرف التاكيد
يجب الاطلاع على البريد لاستكمال عملية الاشتراك


Powered by vBulletin® Version 3.8.9
.Copyright ©2000 - 2015, Jelsoft Enterprises Ltd
هذا الملتقى هو مجرد ملتقى لمنسوبي وزارة الصحة ولا يمثل الوزارة إطلاقا
وجميع المشاركات التي تطرح في الملتقى لا تعبر بالضرورة عن رأي إدارة الملتقى
ولكن تعبر عن رأي كاتبها فقط